UPDATE PROIECTUL „STRATEGIA EDUCAȚIE PARENTALĂ” NU A FOST ABANDONAT ! Profesorii le vor preda părinților Educație parentală! Orele de parenting, incluse în fișele de post și în normă. Ministerul Educației lansează ideea introducerii disciplinei opționale „Educație parentală” în școală, la nivelul claselor de liceu, colegii, școli profesionale, universități. Ministerul Educației așteaptă propuneri, sugestii și observații pe adresa de e-mail claudia.teodorescu@edu.gov.ro

Cu ceva timp în urmă ne întrebam dacă Proiectul de (re)educare parentală a fost cu adevărat abandonat.https://estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com/2018/07/09/proiectul-strategiei-de-educatie-parentala-nu-a-fost-abandonat-ministerul-educatiei-deruleaza-deja-un-alt-proiect-de-diversificare-multiculturalizare-si-lgbtizare-a-societatii/

Iată că temerile par a se confirma…

„Ministerul Educatiei Nationale (MEN) propune introducerea Educatiei parentale in fisele de post ale cadrelor didactice, asistentilor medicali si sociali, cu 2 ore pe saptamana alocate parentingului care sa fie incluse in norma. De asemenea, autoritatea are in vedere ca fiecare parinte sa participe la cursuri de Educatie parentala, in momentul in care copilul intra intr-un nou ciclu de invatamant.

Prevederile fac parte din proiectul de Strategie nationala de educatie parentala 2018-2025, pus in dezbatere publica pana pe 10 iulie.
Vedeti aici intreg proiectul de Strategie nationala de educatie parentala 2018-2025.
„Sustinerea formarii si dezvoltarii competentelor parentale devine una dintre misiunile pe care statul trebuie sa si le asume, daca dorim ca educatia copiilor si tinerilor sa devina o actiune coerenta, eficienta si care sa ofere sanse egale tuturor”, anunta Ministerul Educatiei.
Printre obiective se numara „includerea in Clasificarea Ocupatiilor din Romania a profesiei de educator parental”, precum si „desemnarea unei autoritati centrale cu rol determinant in monitorizarea si evaluarea procesului de implementare a sistemului de educatie parentala”.

Proiectul de strategie mentioneaza ca obiectiv si modificarea fisei de post a educatorilor, profesorilor, asistentilor medicali, psihologilor, „pentru includerea unor responsabilitati privind dezvoltarea abilitatilor si competentelor parentale ale parintilor si tinerilor ca viitori parinti”.

Concret, Ministerul spune ca noile fise de post ale profesorilor, asistentilor medicali si ale asistentilor sociali care sunt implicati in educatie parentala trebuie sa contina 2 ore pe saptamana, alocate educatiei parentale, care sa fie incluse in norma.

Ministerul Educatiei lanseaza, prin acest document, si ideea introducerii disciplinei optionale „Educatie parentala” in scoala, la nivelul claselor de liceu, colegii, scoli profesionale, universitati.

Proiectul mai prevede o retea nationala de educatori parentali, pornind de la propunerea UNICEF ca in fiecare judet si sector din Capitala sa existe cate 4 formatori in educatie parentala.
Obiectivul principal al activitatilor de educatie parentala este de a-i face pe parinti sa constientizeze cat de important este rolul pe care il au in dezvoltarea copilului, pentru ca apoi „sa isi imbunatateasca sau sa-si modifice unele cunostinte, atitudini, intelegeri/viziuni si practici de ingrijire si educatie in conformitate cu recomandarile psiho-pedagogiei moderne”, sustine Ministerul Educatiei.
Ministerul aminteste ca „la nivelul Consiliului Europei se incurajeaza parentalitatea pozitiva, respectiv «comportamentul parental bazat pe urmarirea interesului superior al copilului, care este stimulant, abilitant si non-violent si care ofera recunoastere si orientare care implica stabilirea de limite pentru a permite dezvoltarea deplina a copilului»”.
Vom vedea daca aceasta initiativa va fi pusa in aplicare. Pana atunci, va puteti implica activ si puteti trimite propuneri, sugestii si observatii pe adresa de e-mail claudia.teodorescu@edu.gov.ro, informeaza Ministerul Educatiei.
Autor Laura Galescu”

Sursa: https://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/profesorii-le-vor-preda-parintilor-educatie-parentala-orele-de-parenting-incluse-in-fisele-de-post-si-in-norma-7973.html

4 comentarii

 1. Stai să vezi când or începe să dea chestionare la elevi, cu întrebări de genul:
  1. Unde lucrează părinții?
  2. Lucrează amândoi? Câte ore?
  3. Când ei sânt la muncă, tu stai singur?…, cu bunica?…, cu vecinul?…
  4. Dacă ei sânt la muncă cine îți dă să mănânci? Cine te spală?…, Cu cine faci lecțiile?…
  5. Te împaci bine cu părinții tăi? Te ceartă?
  6. Dar te-au lovit vreodată? Te-au pedepsit cu ceva?
  7. Părinții se înțeleg bine? Se ceartă?…, se bat?…
  8. Dar tati sau mami beau si ei ceva?…, fumează?…, etc.

  Stai să vezi când vor răspunde copiii cu da. cum or să fie chemați părinții la scoală pentru (re)educare parentală.Copie la indigo – Suedia Norvegia, Mica Britanie și altele…

  Greu de crezut, nu-i așa? Și totuși aceasta este realitatea – adică IADUL PĂRINȚILOR.

  Anunț din viitor! :
  Dragi părinți, dacă vreți să faceți copii, trebuie să obțineți Certificatul de capacitate parentală. Nu știți ce este acesta? Rugați-vă la Dumnezeu să nu apucați acele zile.

  Ce-mi place… 🙂 goagăl nu știe ce înseamnă mami și tati și încearcă să mă corecteze….:)))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s