O fotografie cu Maica Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care primește cu smerenie un pesmet de pomană, surprinsă pe placă fotografică de un monah, în Athos, în 21.08.1903. Fotografia a fost făcută public în 1997 când a fost găsită în arhiva fotografiilor vechi a mănăstirii Sfântului Pantelimon din Athos

În Muntele Athos( dar si în întreaga Rusie), de peste 100 de ani,  pe 21 august se sarbatoreste Aparitia Minunată a Maicii Domnului in Manastirea ortodoxa Sfantul Pantelimon, oficiindu-se slujbe speciale si Sfanta Liturghie, an de an. Minunea a fost surprinsa de un monah, pe o placa fotografica.

Imaginea făcută după fotografie era stiuta de toti, fotografia fiind descoperită în mod minunat în arhivele mănăstirii Sf. Pantelimon din Athos, la mulți ani după ce fusese făcută. Multe fotografii ale mănăstirii dispăruseră în 1968 într-un incendiu.Image result for fotografia cu minunea aparitiei maicii domnului la manastirea sf pantelimon din athos

„Era în data de 21 august 1903, pe calendarul vechi, pe care îl urmează Sfântul Munte Athos, adică era în data de 3 septembrie pe calendarul nou.

Clopotele Mănăstirii Sfântul Pantelimon(numită și Russikon) au sunat cu veselie, pentru a-i chema pe monahi și pe credincioși. Era în ajunul odovaniei praznicului Adormirii Maicii Domnului și, potrivit obiceiului îndătinat al mănăstirii, se dădea puțin ajutor,o mică milostenie monahilor săraci care locuiau în chiliile din afara mănăstirii, așa-numiții „chilioți.”

Bieții și sărmanii monahi se înghesuiau la rândul care se formase, dar erau și fericiți, având bucuria lui Dumnezeu în ei pentru primirea acestui ajutor, al milosteniei din partea monahilor din mănăstire. Însă era ultima oară când se făcea această lucrare bineplăcută lui Dumnezeu. Starea economică a Mănăstirii nu mai îngăduia continuarea și pentru anul următor a acestei lucrări de milostenie.

Unul dintre monahii Mănăstirii avea în mâini un aparat de fotografiat din epoca aceea. Era unul din acele aparate cu placă, nu cu film. S-a gândit să imortalizeze pentru probabil ultima oară acest eveniment al adunării monahilor și al săvârșirii milosteniei.

Acest monah, pe nume Gavriil, a văzut atunci ceva minunat! Printre monahi se mișca și o femeie îmbrăcată în negru. Părintele Gavriil nu a ezitat. A început să fotografieze momentul. Și atunci ceea ce numai el vedea s-a imprimat pe hârtia acelei epoci.

Era Maica Domnului, Doamna și Stăpâna Sfântului Munte, care era întristată de cele ce se întâmpla și a apărut pentru a le arăta că nu trebuie să oprească lucrarea cea bună a milosteniei față de monahii săraci. Și de aceea ea a îngăduit să fie fotografiată!

Iar când fotograful Gavriil le-a arătat părinților fotografia, nu a fost nevoie să se gândească mult ca să înțeleagă. Și au continuat lucrarea milosteniei, spre slava lui Dumnezeu și a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.

Această fotografie a fost ținută ascunsă de ochii lumii vreme de foarte mulți ani, în arhiva Mănăstirii Sfântului Pantelimon și doar în anul 1997 a fost făcută publică.”

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2018/08/1997.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu                                                         Sursa textului în română

Completări la articolul din limba greacă:

Primul studio foto athonit a fost înfiinţat la Mănăstirea Sfântul Pantelimon la începutul anilor 1870. Cu binecuvântarea stareţilor, toate evenimentele din viaţa călugărilor au fost surprinse pe film. Istoria foto a mănăstirii ruseşti a durat până în anii 1930, când a început să se stingă din cauza lipsei de bani.

Arhiva mănăstirii arată că, în perioada cuprinsă de la sfârșitul secolului XIX și până la începutul secolului XX, călugării ruşi distribuiau săptămânal pomană celor nevoiași. Din două porturi din sudul Rusiei, Odesa și Taganrog, nave mari și mici, încărcate cu alimente, porneau săptămânal către mănăstirea Sfântul Pantelimon din Athos. Acestea erau destinate pentru cei 3.000 de vieţuitori ai Mănăstirii Sfântul Pantelimon și pentru cei 4.000 de argaţi ruşi, care au lucrat la diferite mănăstiri, metoace, chilii și colibe din Sfântul Munte.

În zilele de pomană, la poarta mare a mănăstirii erau o mulțime de călugări săraci și pelerini evlavioși. Aproximativ 600-800 de persoane primeau cereale din mâinile călugărilor.

Pe 21 august/3 septembrie 1903, călugării săraci au primit ultima pomană la poarta Mănăstirii Sfântul Pantelimon. Atunci, Monahul Gavriil a făcut o fotografie. Când fotografia a fost developată, imaginea Maicii Domnului a apărut în mod uimitor în partea stângă a imaginii, primind cu smerenie un pesmet binecuvântat. Nu cu mult timp înainte, câţiva fraţi au văzut-o în mod clar pe Maica Domnului printre călugării de la poartă şi a voit să-i spună portarului despre asta, dar în ziua când a fost făcută fotografia nimeni nu o văzuse.

După acest eveniment, mănăstirea a continuat să ofere hrană pentru nevoiașii din Sfântul Muntele Athos.

Fotografia suprinde apariția Maicii Domnului, în timp ce li se distribuia paine calugarilor nevoiasi, la portile manastirii, conform revistei Athosul rusesc. Această aparitie a Maicii Domnului era cunoscuta bine, inainte de a se gasi negativul fotografiei si era cinstita de peste o sută de ani, în această mănăstire și în întreaga Rusie. Nimeni nu mai stia ca exista si negativul fotografiei, care nu fusese descoperit nicaieri. Aparitia minunata a Maicii Domnului ramasese inscrisa printre sarbatorile legate de icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului, iar ziua sa de cinstire a ramas si ea, de atunci, zi de sarbatoare in Muntele Athos.

 

Multe astfel de negative, surprinse cu ocazia altor evenimente, au fost distruse în focul din 1968, iar unele dintre acestea au fost recuperate de către colecționarii privați. Asa incat, practic, nu exista nicio speranta sa fie descoperit exact negativul acestei fotografie, după ani si ani de distrugeri.

Conform revistei Athosul Rusesc, starețul Mănăstirii Sfântul Pantelimon, Arhimandritul Ieremia (Alehin), declara cu aceasta ocazie minunata a descoperirii negativului că: “descoperirea negativului fotografiei originale a Maicii Domnului, este o minune a Preasfintei, care demonstreaza ca Egumenita [Stareta] Muntelui Athos [nume dat Maicii Domnului pe Muntele Athos] este prezenta in mănăstire și primește lucrarea vietuitorilor sai( e vorba de acest obicei de a oferi pomana celor nevoiasi) – dupa măsura puterii lor” – informau la acea vreme agentiile de stiri.

Minunea a fost comunicată întregii comunitati, pentru mangaierea si intarirea duhovniceasca a călugărilor. Cu ocazia acestui eveniment, au fost inaltate rugăciuni de mulțumire Maicii Domnului, și au fost facute fotografii dupa acest negativ din anul 1903, care au fost distribuite tuturor călugărilor și pelerinilor. După cum se știe, in 3 septembrie 1903 (21 august conform calendarului vechi, în vigoare la Muntele Athos), o apariție minunată a Sfintei Maici a Domnului a avut loc în Mănăstirea athonită Sfântul Pantelimon. Fotografia a fost facuta in momentul in care li se distribuia paine calaugarilor nevoiasi, la porțile mănăstirii. În timpul acestei actiuni, s-a constatat că apare o femeie (amintiți-vă că femeile nu au acces la Muntele Athos!!!), dupa ce a primit paine din mâinile unui staret, alaturi de alti călugări nevoiași. Prin urmare, Maica Domnului era prezenta in mod nevazut (pentru ochiul uman) la acest eveniment și apare in partea stângă a fotografiei.

Ceea ce este cel mai surprinzător, este faptul că fețele călugărilor erau indreptate in cu totul altă parte, ceea ce demonstreaza ca acestia nu vazusera absolut nimic.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s